1. Στην περιήγησή μου στη σελίδα σου έμαθα πολλά πράγματα για τη δουλειά σου. Μίλησε μας αρχικά όμως για εσένα και για το πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το χειροποίητο κόσμημα.

Το σχέδιο, η ζωγραφική και η κατασκευή ξεκινάει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αυτό που μου άρεσε να κάνω πάντα είναι να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου και να ζωγραφίζω. Όταν οι μεγαλύτεροι με ρωτούσαν τί θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω απαντούσα: «ζωγράφος». Θυμάμαι πάντα την γιαγιά μου να λέει: «αυτό το κορίτσι πιάνει κάρβουνο και το κάνει χρυσό!»
Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα  δεν είχα άλλη επιλογή από το να σπουδάσω ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εκείνα τα χρόνια ενώ σπούδαζα ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία και video, ήρθα και για πρώτη φορά σε επαφή με τον χώρο του κοσμήματος οπότε και ξεκίνησα να δουλεύω δίπλα σε αναγνωρισμένους Έλληνες σχεδιαστές κοσμήματος, αρχικά μαθαίνοντας τεχνικές και σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα ως βοηθός σχεδιαστή. Έτσι σιγά σιγά το κόσμημα έκλεψε την καρδιώ μου και έγινε ένας ακόμη τρόπος έκφρασης της δημιουργικότητάς μου.
 

 1. Κάθε μία από τις συλλογές σου έχει μία μοναδική ιστορία να μας πει. Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσής σου?

Πηγή έμπνευσής μου είναι σχεδόν τα πάντα. Είναι κάτι που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον στιγμιαία, αλλά που ύστερα θα μου μείνει χαραγμένο στη μνήμη για αρκετό καιρό… Συνήθως κάθε σειρά από κοσμήματα που φτιάχνω έχει πίσω της μια ιστορία, που μπορεί να προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, φιλοσοφία, παράδοση ή από μια καθημερινή ιστορία δική μου ή ενός φίλου. Μου αρέσει πολύ να παίζω με συμβολισμούς και έννοιες που διαμορφώνονται σε μία ιστορία μέσα στο μυαλό μου. Λειτουργώ αρχικά ως παρατηρητής και ύστερα ως αφηγητής της ιστορίας μέσα από τα δικά μου μάτια. Η επιλογή αυτής γίνεται με γνώμονα αυτό που με απασχολεί την κάθε εποχή. Επίσης με ενδιαφέρουν πολυ τα κρυμμένα στοιχεία πίσω από κάθε ιστορία, εν’ολίγης η δεύτερη ιστορία που κρύβεται πίσω απο την προφανή ιστορία!
 

 1. Έχεις σχεδιάσει τη συλλογή με τίτλο “Crisis Reversed”. Μίλησέ μας για αυτή αλλά και για το πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη δική σου δουλειά.

Η σειρά Crisis reversed είναι εμπνευσμένη από τα σχήματα τριών σχεδιαγραμμάτων της ελληνικής κρίσης (πορεία της ανεργίας, πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και πορεία των λιανικών πωλήσεων) από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012. Τα σχήματα παρουσιάζονται σε μορφή μεταλλικής (ασήμι 925) καγκελωτής δομής, είτε αντεστραμμένα από τα πραγματικά, είτε γυρισμένα ανάποδα, είτε κλεισμένα σε κύκλο έτσι ώστε να μην διαβάζονται σωστά.
Τα αντικείμενα αποτελούνται από αυτά τα σχήματα σε συνδυασμό με jet (απολιθωμένος άνθρακας) σμιλευμένο στο χέρι και πολυεστερική ρητίνη συνδυασμένα τις περισσότερες φορές σε διαμαντόμορφο σχήμα.
Η επιλογή του συγκεκριμένου πετρώματος έχει βασιστεί στη χημική σύσταση του αληθινού διαμαντιού, το όποιο στην πραγματικότητα είναι άνθρακας που βρέθηκε στο κατάλληλο περιβάλλον την κατάλληλη στιγμή…
Η ελληνική κρίση για εμένα έδρασε με έναν αντίστροφο τρόπο από τον αναμενόμενο. Οι δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν, αλλά ήταν το εφαλτήριο για να ξεκινήσω τη δική μου δουλειά, η οποία με γεμίζει!
crisis reversed

 1. Στις συλλογές “Crin de Cavallo vs Eye” και “Single Eye” το κύριο στοιχείο είναι το μάτι. Πόσο πιστεύεις στην κακή ενέργεια? Περιέγραψέ μας τις 2 συλλογές.

Δεν πιστεύω στο «καλό» ή στο «κακό» σαν έννοιες, διότι πιστεύω πως είναι καθαρά υποκειμενικές! Πιστεύω στην αρνητική ή στη θετική ενέργεια-σκέψη!
Η σειρά “Single Eye” είναι συνέχεια της σειράς “Crin de Cavallo vs Eye”, η οποία ξεκίνησε από το μάτι το οποίο σχεδιάζω από τα 13 μου χρόνια σε συνδυασμό με τρίχα αλόγου. Εδώ στην ουσία έχουμε φαινομενικά δύο αλληλοσυγκρουόμενες έννοιες – το «καλό» και το «κακό», το θετικό και το αρνητικό. Και τα δύο (η τρίχα και το μάτι) θεωρούνται στοιχεία μαγείας – η τρίχα μαύρης μαγείας και το μάτι λευκής μαγείας.
Τελικά οι δύο αυτές έννοιες συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα κόσμημα, διότι κατά τη γνώμη μου, αν δεν υπήρχε η μία δεν θα καταλαβαίναμε την αξία της δεύτερης και αντιστρόφως…Μήπως τελικά το «καλό» και το «κακό» είναι έννοιες σχετικές, εξαρτώμενες από τη μεριά που τις βλέπουμε? Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που είχα κατασκευάζοντας τη σειρά.
Το “Single eye” λειτουργεί σαν πόλος έλξης θετικής ενέργειας. Όταν το φτιάχνω έχω στο μυαλό μου την πραγματοποίηση των επιθυμιών των ανθρώπων που τα φορούν!
eyes

 1. Η πιο industrial συλλογή σου είναι κατά τη γνώμη μου η “Three bullets and one boat” η οποία έχει έναν έντονο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Πώς προέκυψε η ιδέα για το σχεδιασμό της?

Η ιδέα της σειράς «Three Bullets and One Boat»  ξεκινάει από την γραμμική αναπαράσταση τριών βλημμάτων κομμένων εγκαρσίως, ώστε οι μηχανισμοί που φαίνονται, να είναι αντεστραμμένοι και κατ’ επέκταση τα βλήμματα μη λειτουργικά.
Στην πορεία της έρευνας παρατήρησα πως το εξωτερικό σχήμα των κατόψεων ενός επιβατικού πλοίου είναι παρεμφερές με το εξωτερικό σχήμα των βλημμάτων με τελείως διαφορετική δομή στο εσωτερικό του.
Έτσι λοιπόν, η σειρά αποτελείται από κομμάτια κατόψεων του επιβατικού πλοίου σε συνδυασμό με εξαρτήματα και σχήματα των τριών βλημμάτων. Ενώ εξωτερικά βλέπουμε σχήματα επιθετικά, εννοιολογικά αυτά αποτελούνται από κάτι πολυ ευχάριστο, όπως οι χώροι ενός επιβατικού πλοίου, που χρησιμοποιείται κυρίως για όμορφα καλοκαιρινά ταξίδια.
bullet ship

 1. Επηρεασμένες από την ιστορία, τη λογοτεχνία και την ποίηση είναι οι συλλογές “Ulysses Sirens” και “Androgen” που μιλάνε για τη φύση του ανθρώπου. Μίλησέ μας για αυτή σου την έμπνευση και για το πώς αυτή αποτυπώθηκε σε ένα κόσμημα.

Η σειρά «Androgen» είναι η πρώτη μου σειρά και έχει να κάνει με τον έρωτα και τη θηλυκή και αρσενική πλευρά που υπάρχει μέσα στον καθένα μας ενώ η σειρά «Ulysse’s Sirens» με το ταξίδι του Οδυσσέα προς τον τελικό του στόχο και τους πειρασμούς-αντιπερισπασμούς που συναντά μέσα σε αυτό. Και τα δύο αποτελούσαν προσωπικούς προβληματισμούς μου σε σχέση με τη φύση του ανθρώπου και τις επιλογές του.
Πιο συγκεκριμένα, η σειρά AndroGen είναι βασισμένη στην ομιλία του Αριστοφάνη, στο Συμπόσιο του Πλάτωνα , περί Έρωτος. Η σειρά αποτελείται από μέλη σώματος, που έχουν δύο πλευρές και αναπαριστούν από τη μια μεριά το θηλυκό και από την άλλη το αρσενικό. Σας παραθέτω μικρό μέρος του κειμένου:
“Πρωτίστως πρέπει να καταλάβετε καλά την φύση του ανθρώπου και τις περιπέτειές της. Παλαιά δηλαδή ο οργανισμός μας δεν ήταν ο ίδιος, όπως τώρα, ήταν διαφορετικός. Πρώτα πρώτα τα φύλα των ανθρώπων ήταν τρία, και όχι όπως σήμερα δύο, αρσενικόν και θηλυκόν. Υπήρχεν ακόμη και ένα τρίτο, αποτελούμενο απ’ αυτά τα δύο. Το όνομά του μένει ακόμη, το ίδιο όμως έχει εξαφανισθεί: το ανδρόγυνο. Ήταν τότε ένα ξεχωριστό φύλο, και συνδύαζε και στην εμφάνιση και στο όνομα τα δύο άλλα, το αρσενικό και το θηλυκό.”
Η σειρά Ulysse’s Sirens βασίζεται στη δική μου εκδοχή των τριών Σειρήνων, που προσπάθησαν να βγάλουν τον Οδυσσέα και το πλήρωμά του από την προκαθορισμένη πορεία τους, με το όμορφο τραγούδι τους, οι οποίες αναπαριστώνται σε μορφή νεκροκεφαλής. Είναι φτιαγμένες από ασήμι ενώ τα καπέλα τους από δίσκο βινυλίου, κομμένο στο χέρι ή-και Plexiglas. Τα σχέδια των καπέλων καθώς και των προσώπων έχουν σχεδιαστεί για την κάθε μία ξεχωριστά και σε συνάρτηση με τον συμβολισμό της καθεμιάς.
Από τη σειρά δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η βάρκα του ίδιου του Οδυσσέα.
Οι Σειρήνες ήταν γυναικείες θεότητες που σχετίζονταν με το νερό, τον έρωτα και το θάνατο. Απεικονίζονταν με ανθρώπινο γυναικείο κεφάλι και σώμα αρπακτικού πουλιού.
Επικρατέστερη εκδοχή για τον αριθμό τους είναι ότι ήταν τρεις: η Παρθενώπη, που συμβόλιζε τον έρωτα, η Λευκωσία (λευκή ουσία), που συμβόλιζε το θάνατο και η Λιγεία, που συμβόλιζε τη μελωδική φωνή και το νερό.
sirens ulysses

 1. Τέλος έχουμε τη συλλογή “Metal Birds” στην οποία απεικονίζονται 3 είδη πουλιών κάθε ένα εκ των οποίων έχει και τη δική του σημασία. Ανάλυσέ μας την ιδέα πίσω από αυτή τη συλλογή.

Η σειρά The Metal Birds είναι μια σειρά από πουλιά κομμένα σε πλάκα μετάλλου, ημιπολύτιμες πέτρες, ασημένιες αλυσίδες και δέρμα κομμένο στο χέρι.
Η σειρά αποτελείται από τριών ειδών πουλιά: Το Σπουργίτι, τον Αετό και την Κουκουβάγια.
Το Σπουργίτι ως σύμβολο αναγέννησης, ο Αετός ως σύμβολο ελευθερίας και η Κουκουβάγια ως σύμβολο σοφίας, αποτελούν , κατά τη γνώμη μου, τρεις από τους πιο αλληλένδετους και σημαντικούς στόχους στη ζωή.
The metal birds

 1. Στη συλλογή “Metal Birds” λοιπόν θέτεις σαν στόχους ζωής την αναγέννηση, την ελευθερία και τη σοφία. Ποίοι είναι οι δικοί σου στόχοι ζωής?

Οι δικοί μου στόχοι ζωής είναι η προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη. Στόχος μου είναι να γίνομαι κάθε μέρα πιο χρήσιμη για εμένα και τους γύρω μου και να παραμένω δημιουργική.
 

 1. Για το brand σου ποιοί είναι οι στόχοι και τα όνειρά σου? Τί να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον?

Στόχος μου η επέκταση της δουλειάς μου με καλές συνεργασίες με χώρους, μουσεία, καταστήματα και ανθρώπους που εκτιμώ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
eyespavlina3

 1. Πού μπορεί κανείς να βρει τα κομμάτια από τις συλλογές σου?

Σε καταστήματα στην Αθήνα, στο μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο, στο Μουσείο Θεοχαράκη, σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας καθώς και στο popup store MONO στο Λονδίνο. Επίσης διαδικτυακά μπορείτε να δείτε τη δουλειά μου στο site μου και να κάνετε τις αγορές σας στο http://www.jamjar.gr/.
Εαν θέλετε μπορούμε επίσης να γνωριστούμε από κοντά και να δείτε τη δουλειά μου στο εργαστήριο μου στο Σύνταγμα, Βουλής 8-10, στη Στοά των Εμπόρων, όπου φιλοξενούμαι προσωρινά υπό τη σκέπη του project  «Ίχνη Εμπορίου».
 
Ώρα για το δωράκι σας! Η Παυλίνα δίνει τη δυνατότητα σε έναν τυχερό να κάνει δικό του ένα ζευγάρι επίχρυσα σκουλαρίκια από την καινούρια της συλλογή “Three Bullets And One Boat”. Τον τρόπο πλεον τον έχετε μάθει πολύ καλά…
Aκολουθήστε και τα 4 παρακάτω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ βήματα:
1. Κάνε Like στη σελίδα Pavlina Alexia Jewel
2. Κάνε Like στη σελίδα Out Of The Box
3. Κάντε Like και Public Share τη φωτογραφία του διαγωνισμού
4. Αφήστε μας ένα comment κάτω από το ποστ

giveaway
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας πρέπει να ακολουθήσετε ΚΑΙ ΤΑ 4 ΒΗΜΑΤΑ.
Μπορείτε να κάνετε share όσες φορές θέλετε. Όσα τα shares τόσες και οι συμμετοχές σας.
Το GIVEAWAY είναι μόνο για την Ελλάδα και λήγει την Κυριακή 15/03/2015 τα μεσάνυχτα.
Ο νικητής θα επιλεγεί τυχαία μέσω τουwww.miniwebtool.com/random-name-picker/ και μετά την ανακοίνωση του ονόματός του θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μου εντός 3 ημερών για την παραλαβή του δώρου του. Διαφορετικά θα επιλεγεί νέος νικητής.
 

95 thoughts on “Pavlina's Jewel – Interview and Giveaway

 1. Τέλεια όλα τα σχέδια!!!!!! Συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες!!!!

 2. Εκπληκτικά σκουλαρικια
  Fb name:Giorgia-Giorgio Innamorati

 3. Πρωτότυπο!! Πολυ μου αρέσει.. Μπραβο στην σχεδιάστρια!

 4. Πανέμορφα σχέδια. Ευχαριστούμε για το δώρο σας (f/b:Evi Swan)

 5. Η Παυλίνα είναι υπέροχη ως δασκάλα, υπομονετική και πολύ ταλαντούχα!!Fingers crossed!! <3

 6. Υπέροχα , πρωτότυπα και πολύ ιδιαίτερα κοσμήματα! Ευχαριστούμε!!!!!!

 7. Ευχαριστουμε. Πολυ ειναι ολα τα σχεδια καταπληκτικα!!!

 8. Πραγματικά όλες οι δημιουργίες σας είναι υπέροχες!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.